Cartoon fruit

Skip to Content

North Bay Parry Sound District Health Unit Logo North Bay Parry Sound District Health Unit Logo Print

Contact Us
  • Public Health
    Services
    • Breastfeeding Clinic
    • Community Events and Farmers Markets
    • Dental Clinic
    • Family Health Information Line
    • Food Safety Certification Training
    • Healthy Babies, Healthy Children
    • Infection Prevention and Control Investigations
    • Inspection Results and Enforcement
    • Needle Syringe Program
    • Planet Youth Nipissing
    • Prenatal Classes
    • Private Drinking Water Testing
    • The Sexual Health Clinic
    • Vaccination Clinics
    • Vaccination Records
  • Health
    Topics
    • 2SLGBTQ+
    • Air Quality
    • Alcohol
    • Animal Bites
    • Beach, Lake and Pool Water
    • Breastfeeding
    • Cancer Prevention and Screening
    • Cannabis
    • Climate Change
    • Dental Health
    • Diseases
    • Drinking Water
    • Emergencies and Being Prepared
    • Farm Fresh Eggs
    • Flu/Influenza
    • Food Safety
    • Gambling
    • Hand Hygiene
    • Healthy Aging
    • Healthy Eating
    • Heat and Humidity
    • Home Health and Safety
    • Housing and Homelessness
    • Injury Prevention
    • Intimate Partner Violence
    • Mental Health
    • Naloxone
    • Pregnancy, Infant and Child Health
    • Perfluoroalkylated Substances (PFAS)
    • Physical Activity
    • Racism
    • Radiation
    • Reducing Weight Bias
    • Sexual Health
    • Sharps
    • Smoking, Vaping and Tobacco
    • Substance Use
    • Suicide Prevention
    • Vaccinations
    • Vision Health
  • Health Professionals
    and Partners
    • Camp Providers
    • Child Cares
    • Cooling Tower Property Owners and Maintenance Operators
    • COVID-19 Healthcare Providers, Hospitals and Long-Term Care
    • Designated Officers
    • Emergency Management
    • Group Home and Shelter Administrators
    • Health Care Professionals
    • Health Care Providers COVID-19 Vaccine Information
    • Healthy Aging Resources
    • Long-Term Care and Retirement Homes
    • Maternal Child Update
    • Municipal Resources
    • Needle Syringe Programs
    • Nutrition Resources
    • Ontario Naloxone Program (ONP) Distributing Agencies and First Responders
    • Personal Service Settings
    • Report an Overdose
    • Schools
    • Teaching Kitchen
  • Community Data
    and Reports
    • Child and Youth Health Data
    • Chronic Diseases
    • Environmental Health
    • Health Behaviours
    • Indirect Impacts of COVID-19
    • Infectious Diseases
    • Injuries
    • Mortality
    • Nipissing Parry Sound Public Health Atlas
    • Oral Health
    • Population Demographics
    • Reproductive and Child Health
    • Respiratory Dashboard
    • Substance Use Harms
    • Well-being and Mental Health
  • About Us
    • About Us
    • Accessibility
    • Board of Health
    • Careers and Placements
    • Contact Us
    • Interview with Isabel Churcher
    • News and Events
    • Personal Health Privacy Policy
    • Programs and Services
    • RFPs and Tenders
    • 2024-2027 Strategic Plan
Search Button

Back To Top

Le Programme de distribution de fruits et légumes dans le Nord de l’Ontario

Home...Healthy EatingNorthern Fruit and Vegetable ProgramLe Programme de distribution de fruits et légumes...
  • Open new window to share this page via Facebook Facebook
  • Open new window to share this page via Twitter Twitter
  • Open new window to share this page via LinkedIn LinkedIn
  • Email this page Email

Resources in English

Le Programme de distribution de fruits et légumes dans le Nord de l’Ontario offre, gratuitement, deux portions de fruits et légumes aux élèves (de la maternelle à la 8e année) chaque semaine de janvier à juin. L’objectif principal de ce programme consiste à faire aimer les fruits et légumes aux enfants. Le programme est financé par le ministère de la Santé et des Soins de longue durée et l’Association des fruiticulteurs et des maraîchers de l'Ontario.

En 2024 - 2025, presque toutes les écoles de notre district ayant des élèves de la maternelle à la 8e année participent au programme. Il s’agit donc de 62 écoles élémentaires et intermédiaires et de 11 950 élèves!

Toute question ou tout commentaire au sujet du programme peut être acheminé à nfvp@healthunit.ca.

Menu

Calendrier du menu

Announces du matin

Announces du matin

Réduire le gaspillage alimentaire

Le gaspillage alimentaire est un problème courant dans le cadre du Programme de distribution de fruits et légumes dans le Nord de l’Ontario. En effet, les écoles ne savent pas toujours quoi faire avec les fruits et légumes en excès.

Voici quelques suggestions :

  • Envoyez un courriel à nfvp@healthunit.ca pour demander de réduire la quantité de fruits et légumes livrés.
  • Utilisez les fruits et légumes en excès dans une recette, ce qui permettra aux élèves de découvrir d’autres façons de les utiliser.
  • Servez-les aux élèves dans le cadre du programme de nutrition.
  • Faites des paniers de fruits que vous placerez à divers endroits à l’école pour fournir une collation aux élèves.
  • Distribuez les fruits et légumes aux élèves pour qu’ils les apportent à la maison.
  • Mettez-les à la disposition du personnel de l’école.
  • Faites-en don à un organisme.
  • Compostez les fruits et légumes endommagés.

Partagez les fruits et légumes en excès avec une autre école.

FAQs

Notre école reçoit trop ou pas assez de fruits et légumes pour les élèves. Que dois-je faire pour demander qu’on modifie les livraisons?

Envoyez un courriel à nfvp@healthunit.ca ou composez le 1 800 563-2808, poste 5376. Veuillez préciser si vous voulez qu’on modifie les livraisons de tous les fruits et légumes ou seulement de certains d’entre eux.

Des fruits ou légumes étaient endommagés quand nous les avons reçus. À qui dois-je le signaler?

Envoyez un courriel à nfvp@healthunit.ca pour nous en informer. Si vous avez des photos des étiquettes de livraison, veuillez les inclure afin d’aider l’Association des fruiticulteurs et des maraîchers de l'Ontario à faire un suivi et à apporter les changements nécessaires.

Les écoles peuvent-elles recevoir des fonds pour acheter des fournitures comme des planches à découper, des plats de service réutilisables ou des pinces?

Des fonds sont versés à tous les conseils scolaires et toutes les administrations scolaires pour que les écoles reçoivent le soutien nécessaire. Pour plus de renseignements, veuillez communiquer avec votre conseil scolaire ou votre administration scolaire, ou envoyer un courriel à nfvp@healthunit.ca.

Ressources pour la salle de classe

Ressources du Bureau de santé

  • Feuilles de renseignements sur les fruits et les légumes
  • Recettes
  • Ressources à emprunter

Autres ressources

Voici une liste variée de ressources sur la nutrition et l’activité physique qui peuvent être utilisées en salle de classe.

  • Bouchées Brillantes (Diététistes en santé publique de l'Ontario) – explorez l’écusson Peinturez votre assiette.
  • Pour les enfants (Terre nourricière Ontario)
  • Teach Food First (en anglais seulement) : Cette ressource de la Colombie-Britannique offre des conseils pédagogiques positifs sur la nutrition et des plans de leçons destinés aux élèves du jardin d’enfants à la 8e année. Une équipe créative du territoire traditionnel des familles côtières Salish, Nuu-chah-nulth et Kwakwakaw’akw (aussi appelé l’île de Vancouver) a créé des plans de leçons contenant des aliments traditionnels des Premières Nations.
  • Ressources d'appui au programme-cadre d'ÉPS (OPHEA)

Formation sur la salubrité des aliments (gratuite pour les bénévoles du programme)

Dans toutes les écoles participant au programme, au moins une personne doit avoir suivi le cours menant à l’obtention d’un certificat en salubrité des aliments (valide pendant cinq ans). Il y a trois façons pour le personnel de l’école et les bénévoles d’obtenir ce certificat :

  1. Suivre un cours et passer un examen en ligne

Le cours est offert en ligne sur les sites En Bonnes Mains. Il dure environ huit heures et vous devez le terminer en trois mois. Après avoir suivi le cours, vous devrez passer l’examen en ligne à l’aide d’un ordinateur muni d’une caméra Web et d’un microphone.

Si vous choisissez cette option, vous devrez payer les droits d’inscription à l’aide d’une carte de crédit. Ils vous seront remboursés par le programme lorsque vous aurez terminé le cours. Pour ce faire, envoyez un courriel à nfvp@healthunit.ca une fois le cours terminé.

2. Cours menant à l’obtention d’un certificat en salubrité des aliments et examen en personne

Le cours en personne menant à l’obtention d’un certificat en salubrité alimentaire dure 6½ heures, sans compter l’examen. Les droits d’inscription sont de 45 $ et seront couverts par le programme.

3. Apprentissage autonome et examen avec surveillance

Le ministère de la Santé et des Soins de longue durée a créé et mis en ligne un manuel intitulé La salubrité des aliments : Guide des manipulateurs d’aliments de l’Ontario. Les personnes intéressées peuvent lire ce guide et passer un examen avec surveillance. Il leur suffit de communiquer avec le Bureau de santé.

Pour connaître les dates des examens avec surveillance, composez le 1 800 563-2808, poste 5400.

Résultats d’une évaluation

Résultats d’une évaluation 2024

Health Topics
    • 2SLGBTQ+
      Toggle Section 2SLGBTQ+ Menu
      • Committing to 2SLGBTQ+ Equity
      • Homophobia
      • Pronouns
      • Sexual Orientation, Gender Identity and Expression
      • When Someone Comes Out
      • Youth and Teens
      • Positive Spaces and Other Training
      • Resources
    • Air Quality
    • Alcohol
    • Animal Bites
      Toggle Section Animal Bites Menu
      • Rabies
    • Beach, Lake and Pool Water
      Toggle Section Beach, Lake and Pool Water Menu
      • Beaches
      • Public Spas, Pools and Hot Tubs
      • Harmful Algae Blooms
      • Swimmer's Itch
    • Breastfeeding
      Toggle Section Breastfeeding Menu
      • Using a Breastmilk Substitute
    • Cancer Prevention and Screening
      Toggle Section Cancer Prevention and Screening Menu
      • Sun Safety
    • Cannabis
      Toggle Section Cannabis Menu
      • Edibles
      • Cannabis and Pregnancy to Parenting
      • Cannabis and Youth
    • Climate Change
    • Dental Health
      Toggle Section Dental Health Menu
      • Caring for Your Child's Teeth
      • Dental First Aid
      • Early Childhood Tooth Decay
      • School Screening Program
      • Water Fluoridation
    • Diseases
      Toggle Section Diseases Menu
      • Acute Flaccid Paralysis
      • Amebiasis
      • Anaplasmosis
      • Anthrax
      • Babesiosis
      • Bird Flu
      • Blastomycosis
      • Botulism
      • Bronchiolitis
      • Brucellosis
      • Camplylobacter
      • Candida Auris
      • Carbapenemase Producing Enterobacteriaceae
      • Chickenpox
      • Cholera
      • C. Difficile
      • Cold Sores
      • Common Cold
      • COVID-19
      • Creutzfeldt-Jakob Disease
      • Croup
      • Cryptosporidium
      • Cyclospora
      • Diphtheria
      • Ear Infections
      • Eastern Equine Encephalitis
      • Echinococcus Multilocularis Infection
      • Encephalitis
      • E. coli (Escherichia coli) Infection
      • Extended-Spectrum Beta-Lactamase (ESBL)-Producing Bacteria
      • Fifth Disease
      • Flu/Influenza
        Toggle Section Flu/Influenza Menu
        • About the Flu Shot
      • Food Poisoning
      • Gastroenteritis
      • Giardia
      • Group A Streptococcal, Invasive (iGAS)
      • Group B Streptococcal Disease
      • Haemophilus Influenzae
      • Hand, Foot and Mouth Disease
      • Hantavirus Pulmonary Syndrome
      • Head Lice
      • Hemorrhagic Fevers
      • Hepatitis A
      • Hepatitis B
      • Hepatitis C
      • HIV
      • Impetigo
      • Kawasaki Disease
      • Legionella
      • Leprosy
      • Listeria
      • Lyme Disease
      • Measles
      • Meningitis
      • Meningococcal Disease, Invasive
      • Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus (MRSA)
      • Middle East Respiratory Syndrome (MERS)
      • Molluscum Contagiosum
      • Mononucleosis
      • Mpox
      • Mumps
      • Mycoplasma Pneumonia
      • Norovirus
      • Oropouche Virus
      • Paralytic Shellfish Poisoning
      • Paratyphoid Fever
      • Pertussis
        Toggle Section Pertussis Menu
        • Coqueluche - Foire aux questions
      • Pink Eye
      • Pinworms
      • Plague
      • Pneumococcal Disease, Invasive
      • Polio
      • Powassan Virus
      • Psittacosis/Ornithosis
      • Q Fever
      • Rabies
      • Respiratory Syncytial Virus (RSV)
      • Ringworms
      • Roseola
      • Rotavirus
      • Rubella (German Measles) and Congenital Rubella Syndrome
      • Salmonella
      • Scabies
      • Scarlet Fever
      • Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
      • Shigella
      • Shingles
      • Sinus Infections
      • Smallpox
      • Sore Throat
      • Strep Throat
      • Swimmer's Itch
      • Syphilis
      • Tetanus
      • Thrush
      • Trichinella
      • Tuberculosis (TB)
      • Tularemia
      • Typhoid Fever
      • Upper Respiratory Infection
      • Vancomycin Resistant Enterococcus (VRE)
      • Verotoxin-producing E. coli, including Hemolytic Uremic Syndrome
      • West Nile Virus and Other Mosquito-Borne Diseases
      • Yersinia
      • Zika Virus
    • Drinking Water
      Toggle Section Drinking Water Menu
      • Lead
    • Emergencies and Being Prepared
      Toggle Section Emergencies and Being Prepared Menu
      • Cleaning up after a Flood
      • Drinking Water Disinfection Instruction
      • Emergency Kits
      • Food and Water Safety for Power Outages
    • Farm Fresh Eggs
      Toggle Section Farm Fresh Eggs Menu
      • Oeufs Frais De La Ferme
    • Flu/Influenza
    • Food Safety
    • Gambling
    • Hand Hygiene
    • Healthy Aging
      Toggle Section Healthy Aging Menu
      • Age-Friendly Communities
      • Every Step Counts
      • Volunteer
    • Healthy Eating
      Toggle Section Healthy Eating Menu
      • Community Groups & School Programs
      • Cooking and Food Skills
        Toggle Section Cooking and Food Skills Menu
        • Freezing Fruit and Vegetables
      • Find a Registered Dietitian
      • Food and the Environment
      • Food Insecurity
      • Get Cooking
      • Healthy Food for Life
        Toggle Section Healthy Food for Life Menu
        • Feeding Your Baby
        • Feeding Your Preschooler
        • Feeding Your School-Aged Child
        • Nutrition During Pregnancy
        • Nutrition Programs and Services for Older Adults
      • Healthy Recipes
        Toggle Section Healthy Recipes Menu
        • A Cut Above the Roast
      • Northern Fruit and Vegetable Program
        Toggle Section Northern Fruit and Vegetable Program Menu
        • Le Programme de distribution de fruits et légumes dans le Nord de l’Ontario
      • Food for Thought
    • Heat and Humidity
    • Home Health and Safety
    • Housing and Homelessness
      Toggle Section Housing and Homelessness Menu
      • Homelessness Factors
      • Homelessness Prevention
      • Housing is a Health Issue and a Human Right
      • Stigma and its Impacts
    • Injury Prevention
      Toggle Section Injury Prevention Menu
      • Concussions
      • Helmets
    • Intimate Partner Violence
    • Mental Health
      Toggle Section Mental Health Menu
      • 5 Ways to Well-being
        Toggle Section 5 Ways to Well-being Menu
        • Be Active
        • Connect
        • Give
        • Keep Learning
        • Take Notice
      • Mental Health Services
        Toggle Section Mental Health Services Menu
        • Pregnant, Postpartum and Families with a Baby
      • Postpartum Mood Disorders
    • Naloxone
      Toggle Section Naloxone Menu
      • Naloxone Training FAQ
    • Pregnancy, Infant and Child Health
      Toggle Section Pregnancy, Infant and Child Health Menu
      • Infant Feeding Survey
      • Parenting
        Toggle Section Parenting Menu
        • Caring for Baby
      • Pregnancy
    • Perfluoroalkylated Substances (PFAS)
    • Physical Activity
      Toggle Section Physical Activity Menu
      • Active Transportation
      • Physical Activity Resources
        Toggle Section Physical Activity Resources Menu
        • Exercise Class Schedule
        • Virtual Exercise Classes
    • Racism
    • Radiation
    • Reducing Weight Bias
      Toggle Section Reducing Weight Bias Menu
      • Body Positivity
    • Sexual Health
      Toggle Section Sexual Health Menu
      • Birth Control
      • Men’s Sexual Health (Guys into Guys)
        Toggle Section Men’s Sexual Health (Guys into Guys) Menu
        • Santé sexuelle chez les hommes : pour les hommes qui aiment les hommes
      • Preconception Health
      • Pregnancy Testing and Options
      • Sex After Having a Baby
      • Sexually Transmitted Infections
    • Sharps
      Toggle Section Sharps Menu
      • Safe Sharps Handling and Disposal
    • Smoking, Vaping and Tobacco
      Toggle Section Smoking, Vaping and Tobacco Menu
      • Quit Smoking
      • Arrêter de fumer ou de vapoter
      • Smoke-Free Spaces and the Law
      • Vaping and E-cigarettes
      • Vapotage et cigarettes électroniques
    • Substance Use
      Toggle Section Substance Use Menu
      • Drug-Related Stigma
        Toggle Section Drug-Related Stigma Menu
        • Let's work together to: Stop the shame. Stop the blame. Stop the stigma.
      • Healthy High - Risk-Taking Can Be Healthy
      • Methamphetamine Use
      • Opioids
      • Social Determinants of Health
      • Substance Use Retail Fact Sheets
    • Suicide Prevention
    • Vaccinations
      Toggle Section Vaccinations Menu
      • Adult Information
      • Child Care Information
        Toggle Section Child Care Information Menu
        • Vaccination Information for Parents
      • COVID-19 Vaccines
      • Hepatitis B Vaccine Information
        Toggle Section Hepatitis B Vaccine Information Menu
        • Informations sur le vaccin de l'hépatite B
      • Meningococcal Disease Vaccine Information
        Toggle Section Meningococcal Disease Vaccine Information Menu
        • Informations sur le vaccin contre la méningococcie
      • Publicly Funded Immunization Schedule
      • School Information
        Toggle Section School Information Menu
        • Informed Consent
        • Consentement éclairé
      • TB Testing
      • Tetanus, Diphtheria and Whooping Cough Vaccine Information
        Toggle Section Tetanus, Diphtheria and Whooping Cough Vaccine Information Menu
        • Adacel et Boostrix Vaccins
      • The Law, Exemptions, Suspensions and Exclusions
        Toggle Section The Law, Exemptions, Suspensions and Exclusions Menu
        • Suspension Process
    • Vision Health

Contact Us

Subscribe to this page

North Bay Parry Sound District Health Unit Footer Logo

  • Website

    • About Us
    • Employment Opportunities
    • News
  • Links

    • Accessibility
    • Privacy
    • Sitemap
    • Staff Intranet
  • Resources

    Increase Contrast

Your lifetime partner in healthy living!

Copyright 2022 North Bay Parry Sound District Health Unit

By GHD Digital

Browser Compatibility Notification

It appears you are trying to access this site using an outdated browser. As a result, parts of the site may not function properly for you. We recommend updating your browser to its most recent version at your earliest convenience.